top of page

Weet jij hoe fineer wordt gemaakt?Fineer is een dun laagje massief hout dat wordt vervaardigd uit geselecteerd hout en wordt veel gebruikt in de meubelmakerij. Het is duurzamer dan massief hout omdat er veel meer platen uit een stam gehaald kunnen worden dan massief.


Maar hoe worden fineerplaten nou eigenlijk gemaakt?


Fineer is een dun laagje massief hout dat wordt vervaardigd uit geselecteerd hout. Dat kan een reguliere houtsoort zijn (bijvoorbeeld eikenhout) maar ook een "edele" houtsoort. Denk hier bijvoorbeeld aan mahoniehout of walnotenhout.

Fineer wordt geproduceerd van kwalitatief goed rondhout. Rondhout is een stam van hout die recht en nagenoeg foutvrij is. Dus geen deuken, knobbels of andere grove oneffenheden.


stapel hout, hout, kappen, boomstammen, stam, houtbewerking, fineer boom, eiken, essen, berken, keukenfronten

Het proces van rondhout tot houtfineer verloopt als volgt. Als eerste wordt het rondhout met heet water gestoomd. De combinatie van de hoge temperatuur en het vocht van het stoom zorgt ervoor dat het hout elastisch en soepel wordt. Hierdoor is het beter te snijden. Deze methode zorgt er ook voor dat er minder snel moet worden bijgesneden, dat het hout barst of zelfs scheurt.

fineerhout, een rol fineerhout, fineer keukenfronten, fineer keuken, rol in een stelling, rol fineer om keukens mee te bewerken

De stammen die uit het stoombad komen, worden vervolgens over de gehele lengte gesneden. Dat gaat over een lang mes welke als het ware, de stam over de gehele breedte afschilt. Hierdoor krijg je uiteindelijk een lang vel van hout.

Na het snijden van het fineer worden de vellen in een droogoven gelegd en terug gedroogd. Daarna wordt de vellen fineer gesorteerd op houttekening, kwaliteit, breedte en opgestapeld. Deze gebundelde stapels worden in de houtindustrie een "fineerboek" genoemd. De fineerboeken worden altijd voorzien van een etiket met daarop de werkende breedte, de lengte en het serienummer. Om kleur- en kwaliteitsverschillen te voorkomen worden de boeken per verwerkte stam gestapeld.


Wist je dat dit een super duurzame manier van houtverwerking is?

In vergelijking tot het traditionele zagen heb je vele malen minder hout/zaagverlies. Uit 1 gemiddelde rond houtstam kan je ongeveer 800 m2 fineer snijden bij een dikte van ongeveer 0,7 mm.


stapel fineer keukenfronten, gemaakt voor NEW L.OAK, keuken renovatie, duurzaam, houtbewerking

Nog een leuk weetje!

Vrouwen zijn beter in het onderscheiden van kleur dan mannen. Daarom werken er in een fineerfabriek op de selectieafdeling bijna alleen maar vrouwen. Na het sorteren van kleur en kwaliteit worden de vellen schoon gesneden van oneffenheden en vervolgens verlijmd gelijmd op grote basisplaten. Dat kan bijvoorbeeld een plaat van MDF of van spaanplaat zijnFineer, hout, keukenfront, eiken, keukenkast, keukenrenovatie, productie fineer, houtbewerking

Aan de zijkant van de plaat zul je nog de basisplaat zien. Dit is het grote verschil met massief hout. Deze kale rand voorzien wij weer van fineerband. (zie foto links)

Fineerband is een dunne band van fineerhout in het zelfde soort, die wij met een speciale machine, te weten de kantenbandmachine, met lijm en gewicht tegen de zijkanten verlijmen. Vanaf dat moment is de basisplaat niet meer zichtbaar.Je kan fineerfronten als een uitstekend alternatief gebruiken voor massief hout. Fineer is goedkoper, duurzamer, stabieler en gemakkelijker te verwerken. Bovendien is fineerhout veel minder gevoelig voor verandering in de luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen. En fineer is ten opzichte van massief hout, vele malen minder zwaar.
Ben jij op zoek naar nieuwe keukenfronten en wil je graag de natuurlijke uitstraling van hout en er ook nog een leuke prijs voor betalen? Dan raden wij je onze fineerfronten aan! Wij van NEW L.OAK hebben verschillende fineer houtsoorten in onze collectie. Heb je advies nodig of wil je in werkelijkheid zien hoe jouw keukenfronten er uit kunnen zien, bestel dan heel simpel hier jouw sample(s).Kom je er niet uit, dan kan je altijd contact met ons opnemen! Wij helpen je graag bij het maken van jouw NEW L.OAK! 

NEW L.OAK is al een aantal jaar de specialist in keukenfronten. Geef jouw keuken een tweede kans en geef het een NEW L.OAKNEW L.OAK keukenfronten | info@newloakfronten.nl | newloakfronten.nl | Amsterdam

Comments


bottom of page